כשהמניסקוס אומר – עצור

המניסקוסים הינם שני סהרונים עשויים רקמה סחוסית-סיבית הנמצאים בחלק הפנימי של הברך, היוצרים חציצה בין עצם הפימור לעצם הטיביה. תפקיד המניסקוסים לשמש כ"בולמי זעזועים", מפזרי משקל ומורידי חיכוך בברך. בעוד שבגיל צעיר המניסקוס הינו עבה ובשרני הרי שעם השנים ועם העליה בגיל הוא נהיה דק ומאבד מנפחו ומהאלסטיות שלו. זוהי אחת הסיבות לכך שקרע במניסקוס נפוץ יותר לאחר גיל 50.

למרבית המניסקוס אספקת דם דלה ולכן רוב הפגיעות במבנהו לא מתאחות מעצמן, גם לא בעזרת התערבות ניתוחית. הטיפול הנפוץ בקרע במניסקוס שלא עבר הוא ניתוח ארתרוסקופיה שבמהלכו מוסר חלק מהמניסקוס. בחלק מהמקרים, במקום להוציא את החלק הקרוע, תופרים אותו. כפי שנאמר, המניסקוס הוא סוג של סחוס, אך אינו סחוס מפרקי. למעשה המניסקוס פועל להגנה על הסחוס המפרקי. הרבה פעמים בטופס אבחון מרופא, לאחר צילום ברך, יירשם קרע בסחוס כשלמעשה הכוונה קרע במניסקוס.

קרעים במניסקוס הם מהפציעות השכיחות ביותר בברך. קרעים במניסקוס מופיעים בצורות שונות. ישנה חשיבות במיקום הקרע. איחוי מהיר יותר יתאפשר בחלק החיצוני של המניסקוס בגלל ריבוי כלי דם באזור זה.

בדרך כלל קרע במניסקוס נגרם כתוצאה מפגיעת ציר הברך – פציעה שכיחה אצל שחקני כדורגל, כדורסל וטניס, ובכלל בספורט תחרותי. הגוף מסתובב ימינה או שמאלה, אך כף הרגל פונה קדימה. הברך מתנפחת מייד וניתן להרגיש כמו הברך נעולה מבפנים. סיבה נוספת, דלדול המניסקוס עקב החלשות של הקולגן, המהווה מרכיב מרכזי במניסקוס, והשינויים במפרק הברך ובשרירים הסובבים אותו יוצר פגיעות גבוהה לפציעה ושיקום ארוך.

נעים להכיר, דלקת

במידה ונוצר קרע במניסקוס יכולה להתחיל דלקת באזור הקרע. חשוב לציין כי דלקת זו אינה וויראלית, חיידקית (כמו דלקת בגרון) אלא תהליך ריפוי של הגוף המטפל בעצמו. מדובר בחומר צמיגי שהגוף מייצר ושולח לאזור הפגוע על מנת לחצוץ ולעטוף רקמות פגועות. הדלקת יכולה גם לעטוף גיד, רצועה ועצב. כאב כתוצאה מהמצאות דלקת ירגיש ככאב חזק ומפלח. חשוב לזכור שלא הדלקת ממנה אנו אמורים לחשוש אלא להבין מדוע מלכתחילה נוצר עומס על המניסקוס ושם להביא שינוי, הן תנועתי, יציבתי או רגשי. וכמובן, לטפל במקום הפגוע והכואב. לכן שימוש בכדורים אנטי דלקתיים, כגון ארקוקסיה, יכולים אולי לעזור נקודתית, אך לא בהכרח לרפא ולהעלים בעיה לצמיתות. במקביל, חשוב רצוי ומומלץ להזרים לאזור רקמות הברך (גידים/שרירים) שפע דם וחמצן כדי לרענן חידוש תאים ולהזרים חומרים מרפאים הזורמים בדם. הדלקת תעבור מעצמה כשיתחיל תהליך ריפוי איחוי והתחדשות תאים באזור.

קרע במניסקוס – תסמינים

• כאבים, במיוחד כשנוגעים באזור. כאב חד ופתאומי
• נפיחות
• קושי להזיז את הברך או חוסר יכולת להזיז אותה בטווח תנועה מלא
• קושי ביישור הברך
• הרגשה כמו הברכיים ננעלות או נתפסות
• תחושה שהברך לא מצליחה לתמוך בגוף בזמן תנועה
• לעיתים תחושה של החלקה או קפיצה הינה אינדיקציה לכך שפיסת הסחוס השתחררה וחוסמת את מפרק הברך.

*פנו לרופא ובקשו צילום אם אתם חווים באחד מהתסמינים הללו והם נמשכים יותר ממספר ימים, או אם הברך ננעלת ולא ניתן לכופף אותה לאחר יישור.

במקרה של דלקת מפרקים ניוונית הסיכון גבוה יותר לפציעה או לקרע במניסקוס. דלקת מפרקים ניוונית יוצרת פגיעה במפרקים, יוצרת כאבים ונוקשות במפרקים הנגרמת כתוצאה מהזדקנות ובלאי.

תהליך הפיצוי בגוף

פגיעה באזור הברך תיצור דריכות ועומסים בשרירי הארבע ראשי החולשים על הפיקה. הגוף יגייס אותם לתמוך במפרק ולגונן עליו. במקרים רבים של פציעה בברך ניתן למצוא שעם הזמן גם שרירים קדמיים וצידיים בשוק מתהדקים, מה שמעלה את המתח בברך אם האזור לא מטופל כראוי. שרירי מפרק הירך של הצד הפגוע או הנגדי גם יגוייסו לתמוך בברך. לעיתים בפגיעה ארוכת חודשים או שנים ניתן למצוא הידוק ופיצוי גם באזורים מרוחקים כגון כתפיים, שרירי צוואר, לסת, שרירי בית חזה ועוד. למערכת השרירים סביב הברך והירך ישנה חשיבות מרכזית במניעת קרע במניסקוס, תמיכה בברך וחזרה לתפקוד. כאשר השרירים סביב הברך חזקים ובעלי יכולות שליטה טובות ביכולתם לשמור על עומסים מאוזנים בברך ולמנוע תנועות פתאומיות שעלולות לגרום לקרע במניסקוס. במהלך העיסוי נגיע גם לאזורים אלו על מנת לאזן לחזק וליצור ריפוי פיזי מלא.

עיסוי רפואי לאחר פציעה וניתוח

עיסוי רפואי משולב הינו שם כולל למגוון שיטות טיפול במגע, ששואבות אלמנטים מכמה תחומים טיפוליים כמו עיסוי קלאסי, עיסוי שוודי, עיסוי רקמות עמוק, אוסטיאופתיה, פיזיותרפיה, עיסוי תאילנדי ועוד. מטרת העיסוי לאזן את השלד והשרירים, לתת תמיכה לאזור כואב או פגיע על ידי שחרור או חיזוק אזורים נגדיים בגוף, הזרמת שפע דם וחמצן, והגדלת טווחי תנועה של המפרקים. מטרת העיסוי ליצור ריפוי כך שבעיה, רגישות או כאב לא יחזרו יותר, גם כאבים כרונים הנמשכים חודשים או שנים.

העיסוי הרפואי מטפל בבעיות רפואיות שונות, כגון: בעיות אורתופדיות (שריר-שלד), דלקות, בעיות עצביות, כאבים כרוניים, שיקום מפציעות וניתוחים, מתיחות וכיווצי שרירים, הגבלות בטווחי תנועה, הסתיידויות, ניוונים, שיקום טווחי תנועה, עיסוי רפואי לנשים בהיריון וכמובן גם עיסוי להזרמת הדם והלימפה והרגעה כללית.

ומזווית נוספת

כשנוצרת פציעה במפרק קרי, מפרק הירך, ברך, מרפק ובכלל במפרקי הגוף, יש להביא סבלנות ואורך רוח. נכון ואפשר לטפל בצורה שמרנית על ידי לקיחת כדור נגד כאבים או אנטי-דלקטי – כי כשכואב מאוד יש להוריד את רמת הכאב. אך במקביל אני ממליצה לחפש את הטיפול המשלים המתאים לכם ולגוף שלכם. לא רצוי לעמוד עם סטופר ולחכות שהבעיה או הכאב יעלמו כבר – רבים עושים זאת ובכך בעצם יוצרים חיכוך פנימי ומתח רגשי רב שמאט את תהליך הריפוי. זכרו שלגוף יש יכולות בלתי רגילות – וזה בלשון המעטה – לרפא את עצמו. התבוננו על כל כאב או פציעה בגוף כהזדמנות עבורכם לרקום מערכת יחסים ושיתוף פעולה עם הגוף ולהכיר עצמכם טוב יותר. גם ברמת הגוף הפיזי וגם פנימה, בהבטי הנפש והרגש.

עיסוי עצמי בבית – אני תמיד מעודדת את המטופלים לתמוך בגוף גם על ידי עיסוי עצמי בבית. רוב האנשים נמנעים וחוששים מלגעת בעצמם באזור כואב. במקרה של קרע ו\או דלקת במניסקוס ממליצה לעשות טיפול עצמי בעיסוי עם שמן כורכום. פעמים שלוש ביום למשך 5 דקות. מהלו 5 טיפות שמן כורכום במעט שמן בסיס, קוקוס, זית או שקדים ועסו בעדינות את כל משטח הברך. הגיעו למקומות רגישים ועסו בעדינות ובתנועות סיבוביות.

אם יש לכם שאלות מוזמנים לרשום לי. זכרו שכאב בגוף הינו מצב בו הגוף מבקש את תשומת הלב שלכם לטיפול אוהב. אפשרו לעצמכם להקשיב להתבונן להרגיש ולתת הזדמנות אמיתית לריפוי.

רק בריאות.